Odling året om

Intresset för att odla har verkligen ökat det senaste åren. Att odla året runt är egentligen inget nytt. Det är dock något som har fallit i glömska i takt med att det alltid finns grönsaker att tillgå i grönsaksdisken. Förr i tiden var det mer vanligt att odla även på vintern. Om du vill odla även under vinterhalvåret är en växtlampa en väldigt bra investering. När du har en bra växtbelysning kommer en helt ny värld att öppna sig. En växtlampa ger helt andra möjligheter och du kan odla ätbara växter inomhus hela året. Du kan även ha olika sorters växter som kan övervintra med hjälp av en sådan lampa. Du kan även förså och förodla växter tidigt på säsongen så att de hinner växa till sig ordentligt innan du sätter ut dem på växtplatsen. När du har växtbelysning är det som att ha ett växthus hemma året om. Det finns ett brett sortiment av olika växtlampor och växtbelysning, hitta något som passar ditt behov. Om du vill odla och kunna äta det du odlar året runt är det viktigt att du väljer rätt sorter som fungerar att odla alla säsonger.

 

Frö till färdig planta

Om ditt huvudfokus för din odling ligger på sommaren så ska du inte glömma att odlingssäsongen för sommaren börjar redan under vintern. Du bör sätta vissa frön tidigt på säsongen för att ha färdiga plantor som går att sätta ut när våren kommer. Det är något speciellt att följa växten från frö till planta. När du förodlar inne kan du skörda mycket tidigare. När du odlar är det viktigt att du har plats för allt du vill odla. Om du har begränsat med plats är det viktigt att du väljer vilka växter du ska ha med omsorg. Det kan även vara en bra idé att inte så för många frön av varje sort.

Välj rätt jord

När du ska odla är det viktigt att du väljer rätt jord. Såjord är det bästa när du ska plantera dina frön, det ger dina plantor den bästa möjliga starten. Såjord är milt gödslad och är framtagen för små och känsliga plantor. De allra flesta plantor behöver mer ljus än vad solen kan ge. Om växterna får för lite ljus blir plantorna klena och långa. På fröpåsen finns det oftast väldigt bra och tydlig information vad just de fröerna behöver.