Att arbeta som frilansare

Att jobba som frilansare, konsult eller egen företagare innebär att du erbjuder dina tjänster till företag och privatpersoner utan att du har en anställning. Om du arbetar ensam kan det vara en fördel att hitta ett Kontorshotell om du inte vill sitta hemma. Om du har en plats på ett kontorshotell får du sällskap och ingår i en gemenskap även om du inte arbetar med samma sak som de andra. Det finns många fördelar med att sitta på ett kontorshotell. Du kan hitta likasinnade, vänner för livet men även hitta potentiella kunder. Du kan verkligen bygga ut ditt kontaktnät genom en sådan kontorsplats. Det finns olika kontorshotell och lösningar, hitta det som tilltalar och passar dig bäst.

 

Specialisera dig på ett område

Den stora fördelen med att jobba som frilansare är att du har förmånen att själv bestämma hur dina arbetsdagar ska se ut. Du bestämmer själv vilka uppdrag som du vill tacka ja till och hur mycket du vill jobba. Det finns olika frilanstyper och det är bra att komma fram till hur du vill arbeta. När du beslutar dig för att jobba som frilansare kan det vara bra att tänka på några saker. Försök att hitta din nisch och specialisera dig för att utmärka dig på ett bra sätt. Om du har en specialitet är du ofta attraktiv och efterfrågad vilket är bra. Se till att du har ett bra ställe att arbeta på med bra internetuppkoppling. Du behöver också ha en mobiltelefon så att du är anträffbar. Men du ska inte vara anträffbar dygnet runt utan begränsa tiden som du svarar på mail och samtal från kunder. Det är inte hållbart att arbeta jämt.

Se till att synas

Innan du börjar ska du också ställa dig frågan om denna arbetsform passar dig som person. Det är speciellt att frilansa och det innebär en viss osäkerhet, du får inte samma trygghet som en anställning ger. Du bör vara självgående, kommunikativ, flexibel och strukturerad för att lyckas som frilansare. Det är även bra att vara realistisk när du tackar ja till olika arbeten. Se över projektets omfattning innan du säger ja. Kolla att det fungerar om du har parallella projekt. Du vill undvika att ta dig vatten över huvudet. Sedan ska du vara tydlig med uppdragsgivaren, täta avstämningar och en öppen dialog är en fördel. För att hitta uppdragsgivare är det bra att synas. Se till att dina digitala profiler är uppdaterade och är säljande.

Bestäm hur du ska fakturera

När du är frilansare kan du välja att starta ett eget företag eller vara egenanställd. Det viktigaste är att du väljer en form som du är bekväm med. Det finns fördelar och nackdelar med båda sakerna. Undersök allt sådant innan du drar igång. Om du är egenanställd slipper du hålla på med administrativa uppgifter men betalar en summa för det eller har du eget företag sköter du allt sådant själv.rad för att lyckas som frilansare. Det är även bra att vara realistisk när du tackar ja till olika arbeten. Se över projektets omfattning innan du säger ja. Kolla att det fungerar om du har parallella projekt. Du vill undvika att ta dig vatten över huvudet. Sedan ska du vara tydlig med uppdragsgivaren, täta avstämningar och en öppen dialog är en fördel. För att hitta uppdragsgivare är det bra att synas. Se till att dina digitala profiler är uppdaterade och är säljande.

Bestäm hur du ska fakturera

När du är frilansare kan du välja att starta ett eget företag eller vara egenanställd. Det viktigaste är att du väljer en form som du är bekväm med. Det finns fördelar och nackdelar med båda sakerna. Undersök allt sådant innan du drar igång. Om du är egenanställd slipper du hålla på med administrativa uppgifter men betalar en summa för det eller har du eget företag sköter du allt sådant själv.