Låt dina dagar präglas av dofter

Få saker påverkar oss så mycket som dofter. Både otrevliga dofter och fantastiska dofter skapar associationer och känslor hos oss, vilket gör att vi kan påverka både oss själva och andra med de dofter vi använder.

 

Olika doftkällor för olika situationer

Du kan använda dig av många olika doftkällor för att sätta lite guldkant på din vardag eller skapa en härlig atmosfär hemma. Eteriska oljor är lätta att använda och kan hjälpa till att både pigga upp och slappna av dina sinnen – olika typer av citrusdofter används ofta i uppfriskande syfte medan lavendel är populärt som avkoppling. De eteriska oljorna kan också blandas med en naturlig kroppslotion, tvättmedel eller schampo för att tillföra härliga dofter. Vill du använda dig av mer klassiska dofter väljer du till exempel en parfym för dam, vilket gör att du doftar gott i stort sett hela dagen. Om du verkligen älskar parfymer och har möjlighet att skaffa flera kan du låta varje dag få en speciell och egen doft – använd en doft per dag. Eller en typ av parfym under vardagarna och en annan parfym under helgerna. Var kreativ och ha roligt så kommer dofterna ge dig glädje och förgylla dina dagar på nya sätt.

Varning för överdosering

En viktig detalj med dofter är att inte använda för mycket, speciellt när du använder dem på din hud. Vi är många som har stått i närheten av personer som har satt på sig alldeles för mycket parfym, och hur god den än är så blir det lätt väldigt otrevligt när mängden är för stor. Så var försiktig, och använd hellre för lite än för mycket om du är osäker. Fråga dina vänner och kollegor så lär du dig snart vilken mängd som passar bäst. Detsamma gäller när du använder dofter i ditt hem – blir det för starkt blir påverkan istället negativ, så du behöver iaktta en viss försiktighet. När mängden stämmer skapar doften en varm och inbjudande atmosfär som kan anpassas efter både tillfällen, årstider och humör. Så njut av dofterna du älskar mest, som stärker ditt humör och din självkänsla, och fortsätt botanisera bland parfymer, oljor andra doftkällor.